Sushi Akadémia

Sushi Akadémia2020-07-26T23:44:25+02:00

Bonito tuniak

Bonito je jedna z najkvalitnejších rýb z rodiny tuniakov. Pravý tuniak bonito sa vyskytuje predovšetkých v Pacifiku a predstavuje tu najdôležitejší hospodársky využívaný druh tuniaka. Bonito tuniak sa nazýva aj modrá ryba a v japonskej kuchyni zohráva dôležitú úlohu, ale je používaná vzácne, pretože vďaka svojej dosť výraznej chuti sa málokedy používa na sushi, ale obvykle sa využíva skôr vo tvare vločiek ako korenie.

Zaujímavosť: Obsahuje vysoké množstvo esenciálnych mastných kyselín, minerálov, omega 3 mastných kyselín a bielkovín, vďaka čomu je veľmi prospešný pre ľudský organizmus.

Bonito vločky

Bonito vločky sú vyrábané z bonito tuniaka (viď. Tuniak bonito). Ide o korenie. Pre jeho výrobu sa tuniak najskôr varí. Potom sa ryba niekoľkokrát udí a suší tak dlho, pokiaľ nie je tvrdá. Vločky sa následne z týchto rýb vytvárajú špeciálnou škrabkou. Pre svoju silnú, slanú chuť sa používajú hlavne do polievok (napr. vývar dashi).

Zaujímavosť: Do Európy sa nikdy nedostávajú celé sušené filety tuniaka, ale len najemno nastrúhané vločky. Ide o jeden z gastronomických pokladov Japonska. 

Dashi vývar

Dashi vývar tvorí základ japonskej kuchyne, rovnako ako kurací, či zeleninový vývar tvorí základ tej európskej. Je to vývar robený z rýb, hlavne z tuniaka či morských rias. Okrem toho obsahuje sušené malé sardinky, sušené a údené kúsky makrely a shitake huby. To všetko mu dáva neopakovateľnú chuť. Tvorí základ polievok (napr. miso polievka) a omáčok.

Zaujímavosť: V mnohých krajinách sa dá dashi zohnať aj ako instatná polievka vo forme prášku alebo pasty. Je veľmi obľúbená v Japonsku na pracoviskách, kde si polievku môžete pripraviť rovnako jednoducho ako napríklad zelený čaj.

Edamame

Edamame sú nezrelé sójové bôby, ktoré sa označujú aj ako sladké sójové bôby. Majú zelenú farbu a pripravujú sa povarením so štipkou soli. Pridávajú sa do polievok, vývarov, šalátov, cestovín alebo sa konzumujú samostatne. Majú vysoký obsah bielkovín, pomáhajú znižovať cholesterol, sú bohatým zdrojom vlákniny, antioxidantov, vitamínu K, B1, B2, železo, meď, mangánu, kyseliny listovej a obsahujú málo sacharidov.

Zaujímavosť: Pozorovacie štúdie naznačujú, že výrobky zo sóje, ako sú edamame alebo tofu, môžu znižovať riziko vzniku rakoviny prsníka, zmierňujú prejavy menopauzy a pomáhajú chrániť pred rakovinou prostaty.

Gyóza

Gyóza sú malé knedličky/taštičky/pirôžky plnené mletým mäsom a zeleninou zabalené v tenkom ceste. Tiež sú známe ako pot stickers (z angl. samolepky na hrniec) a pochádzajú z Číny (kde sa nazývané jiaozi), ale populárnymi sa stali najmä v Japonsku. Typická gyóza sa skladá z mletého bravčového mäsa, nira pažítky, zelenej cibule, kapusty, zázvoru, cesnaku, sójovej omáčky a sezamového oleja, ale kreativite sa medze nekladú.

Zaujímavosť: Do Japonska sa čínske pirôžky dostali vďaka japonským vojakom počas druhej svetovej vojny, ktorí si aj doma chceli spraviť podobné jedlo. Odtiaľ sa potom rozšírili do celého sveta.

Hodvábne tofu

Hodvábne tofu je druh tofu s veľmi jemnou konzistenciou. Vyrába sa podľa tradičnej receptúry z Japonska.

Zaujímavosť: Hodvábne tofu je výborným zdrojom bielkovín, s nízkym obsahom tuku a neobsahuje mlieko, preto je vhodné pre vegánov.

Title

Go to Top