Sushi Akadémia

Sushi Akadémia2020-07-26T23:44:25+02:00

Ikura

Ikura je červený kaviár z lososa. Na rozdiel od ikier jeseterovitých rýb (čierny kaviár) ide o nepravý kaviár. Pri výrobe sa čerstvé ikry najprv odlepkujú v soľnom roztoku a potom sa preplachujú pitnou vodou, aby sa zbavili zvyškov blán, krvi a soli. Následne sa jemne nasolia. Hlavnými zložkami sú bielkoviny a tuky.

Zaujímavosť: Objem bielkovín v kaviáre (cca 21%) je hodnota porovnateľná s obsahom bielkovín u hovädzieho mäsa. Kaviár obsahuje tri krát väčšie množstvo omega 3 mastných kyselín ako omega 6 polynenasýtených mastných kyselín (neprospešných pre telo), ktoré podporujú reakciu buniek na prítomnosť inzulínu, uľahčujú obnovu buniek po poškodení, brzdia proces arteriosklerózy.

Japonská majonéza

Japonská majonéza na rozdiel od tej našej obsahuje len žĺtky namiesto celých vajec. Je krémovitejšia, sladšia a hlavne zvyšuje v jedle umami faktor. Namiesto klasického octu obsahuje ryžový. Bez japonskej majonézy sa nedá obísť v krabom šaláte, uramaki, pri plnení ryže a rezancov a vo veľa iných japonských jedlách.

Zaujímavosť: Japonskú majonézu je vhodné pripraviť v menších množstvách a vždy čerstvú, lebo po približne troch dňoch sa mení jej konzistencia a majonéza stráca chuť. V Japonsku sa táto majonéza nazýva tamago-no-mono.

Kimchee

Kimchee je úžasný vyprosťovák. Ide o skvelú prílohu k čomukoľvek ázijskému. Je to tradičné kórejské jedlo pripravované z fermentovanej sezónnej zeleniny a ďalších ingrediencií. Veľmi populárne je v Japonsku. Hlavnou súčasťou je čínska kapusta, japonské biele reďkovky, uhorky, korenie a soľ. Takto vytvorená zmes sa týždne až mesiace nakladá a necháva sa kvasiť. Vďaka enzýmom a organizmu prospešným baktériám, ktoré sa množia pri procese fermentácie je kimchee zdrojom vitamínov, minerálov a prostriedkom k udržaniu zdravého tráviaceho systému. Stimuluje chuť k jedlu a pomáha celkovej vitalite organizmu.

Zaujímavosť: Pôvod jedla sa datuje do Číny spred 2600 až 3000 rokov. Prvé verzie sa skladali len z čerstvej zeleniny a soli. V súčasnosti sú základom červené čili papričky. Zaujímavosťou je, že Kórea nepoznala tento druh zeleniny do začiatku 17. storočia.

Kizame wasabi

Kizame wasabi sú kúsky wasabi v slanom náleve. Ide o nasekaný čerstvý japonský wasabi koreň marinovaný v sójovej omáčke. Wasabi je koreňová zelenina, ktorá prirodzene rastie na čistých miestach pri horských potokoch alebo na zavlažovaných terasovitých poliach. Kizame wasabi je skvelým dochucovadlom pre mäso a morské plody.

Zaujímavosť: Štiplavá ostrosť wasabi je silno návyková J

Kombu (riasa)

Kombu (riasa) patrí do rodiny rias s názvom kelpa. Vďaka vysokému obsahu kyseliny alginovej, ktorá je nestráviteľná, dokáže prirodzene čistiť črevá tým, že zo stien hrubého čreva berie jedy. Je jednou z rias s najvyšším obsahom jódu. Tradičný polievkový základ z riasy kombu sa nazýva dashi. Je vhodná aj pre diabetikov, pretože jej cukry (fruktóza a manit) nezvyšujú jeho hladinu.

Zaujímavosť: Jej zázračné hrubé tmavé pásy sa od nepamäti používali ako prvá pomoc pri otravách jedlom a ako ochrana pred ťažkými kovmi.

Korenie galangal

Korenie galangal (galgán, galagha) je hitom, ktorému sa pripisujú až magické vlastnosti. Ide o pikantnejšieho príbuzného zázvoru. Koreň má svetlo žltú až slonovinovú farbu. V jedlách sa často spája s čili.

Zaujímavosť: Alternatívna medicína využíva toto korenie na liečbu kožných ochorení, zažívacích ťažkostí, kolík, hnačiek, problémov s dýchacími cestami. Má antibakteriálne účinky a stimuluje trávenie (má podobné využitie ako švédske kvapky). Indovia ho používajú proti zápachu z úst a pripisujú mu aj afrodiziakálne účinky.

Title

Go to Top