Sushi Akadémia

Sushi Akadémia2020-07-26T23:44:25+02:00

Teriyaki (omáčka)

Teriyaki (omáčka) – sladká japonská omáčka sa v japonskej kuchyni začína objavovať v 16. storočí. Teriyaki je kuchárskou technikou využívanou v japonskej kuchyni kde je jedlo grilované alebo smažené v omáčke zo sójovej omáčky, cukru a mirin (alebo saké).

Zaujímavosť: vďaka enzýmom obsiahnutých v tejto kombinácii surovín sa často využíva k zmäkčeniu mäsa.

Tobiko kaviár

Tobiko kaviár je kaviár z lietajúcej ryby. Je červeno-oranžovej farby a často sa zamieňa s masago kaviárom. Tobiko sa využíva ako obloha jedál alebo býva aj ich súčasťou. Tento pre sushi typický kaviár poznáte podľa klasického tvaru guličiek, ktoré sú veľké necelý centimeter.

Zaujímavosť: Japonci radi experimentujú a tak dokážu vyfarbiť nielen tobiko, ale aj sushi ryžu. A tak sa môžete stretnúť s tobiko kaviárom rôznych farieb – najčastejšie zelenou, k docieleniu ktorej sa používa wasabi.

Unagi omáčka

Unagi omáčka je vhodná pre prípravu dipov a marinovanie. Skladá sa najmä zo sójovej omáčky, cukru, vody, mirin (ryžové víno) a korenia. Ak sa v Japonsku podávajú úhory, potom sa k nim bude určite podávať unagi omáčka. Je v dokonalom súlade s akýmikoľvek rybími pokrmmi, môže doplniť polievky a ryžu. Unagi omáčka je sladká, jemná a má maslovú chuť s mierne skaramelizovanou, hutnou konzistenciou. Jej príprava nie je zložitá, najväčšou výzvou je získať správne suroviny.

Zaujímavosť: Hovorí sa, že z Japonska bez ochutnania unagi a anago (morský úhor) nemôžete odísť. Vedeli ste, že japonská kuchyňa je na zozname UNESCO od roku 2013?

Wakame (riasa)

Wakame (riasa) je vhodná pre studenú aj teplú kuchyňu. Vápnik, minerály a železo sú podstatné zložky tejto morskej riasy. Zabraňuje šediveniu vlasov. So svojou jemnou chuťou sa radí k najviac používaným riasam. Väčšinou sa kombinuje s koreňovou zeleninou a pridáva sa do polievok. Je ľahko zameniteľná s kombu riasou.

Zaujímavosť: Najrýchlejšiu rastovú fázu má v zimných mesiacoch. Na jar sa zbiera z člna pomocou hákov pripevnených na lane. Následne sa buď suší na pobreží, alebo sa ešte predtým na chvíľu namočí do vriacej a potom do studenej vody. U nás ju zoženiete už len v sušenom stave. Najlepšie sa jej darí v pohyblivých vodných prúdoch. Rastliny sú až 5 metrov dlhé a rastú v 6 – 12 metrovej hĺbke.

Title

Go to Top