Miso pasta je tradičný japonský výrobok, pri ktorom sa sójové bôby zmiešajú so soľou a fermentačným činidlom koji a vo veľkých drevených sudoch sa nechajú kvasiť. K základným surovinám sa väčšinou pridá obilovina (najčastejšie ryža a jačmeň). Existuje veľký počet druhov misa pasty od tých, ktoré kvasia 5 dní až po tie, ktoré kvasia niekoľko rokov. Je veľmi cenená pre svoje výživové a zdravotné účinky.

Zaujímavosť: Farba je spoľahlivým indikátorom aká chuť vás čaká. Čím je miso pasta tmavšia, tým je výraznejšia a aromatickejšia. Jej chuť sa podobá sójovej omáčke, ale je plnšia a bohatšia. Hovorí sa, že pred niekoľkými tisícročiami, kedy sa doba dožitia pohybovala okolo 40 rokov, bola práve denná konzumácia miso polievky dôvodom dlhovekosti vládcov svojej doby. Miso pomáha telu vysporiadať sa aj s účinkami rádioaktívneho žiarenia.